Parempi koulu -kiertueella Tampereella keskusteltiin opettajankoulutuksesta

Kokoomuksen Parempi koulu -kiertue alkoi maanantaina 3.11. Tampereella keskustelulla paremmasta opettajankoulutuksesta. Keskustelussa todettiin digitalisaation tuovan paljon mahdollisuuksia opetuksen kehittämiseen, mutta opettajien mahdollisuuksista saada täydennyskoulutusta tulee pitää huolta. Opettajankoulutukseen kohdistuu paljon odotuksia, sillä 2014 vuonna vastavalmistunut opettaja tarvitsee valmiuksia työntekoon vielä 2040-luvulla.

Asiantuntija-alustajina tilaisuudessa toimivat Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton pääsihteeri Markus Ropponen sekä Opetusalan Ammattijärjestön valtuuston 2. varapuheenjohtaja Matti Helimo. Tilaisuuden avannut Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen kertoi huolensa opettajien työssä jaksamisesta.

 ?Perinteisesti opettajan työ on Suomessa ollut arvostettua, mutta viime vuosina opettajat ovat kokeneet että heillä ei ole ollut riittävästi mahdollisuuksia puuttua työrauhaongelmiin ja se on näkynyt sekä opettajan työn arvostuksen heikkenemisenä että opettajien työssä jaksamisen heikkenemisenä.?,  Satonen pohti.

 Kansanedustaja Anu Urpalainen toivoi, että opettajankoulutusta saataisiin kehitettyä vastamaan enemmän todellista opetustilannetta.

?Yliopiston luennoilla opitaan asiat teoriassa, mutta pelkästään asioiden hallitseminen ei riitä niiden opettamiseksi muille. Työympäristö on yliopiston luentosaleissa aivan erilainen kuin luokkahuoneessa, jossa asiat pitäisi pystyä esittämään oppilaille. Moni opettaja kokeekin edelleen haasteeksi ettei ole saanut opintojensa aikana riittävästi valmiuksia opettajan työtä varten”, kertoi Urpalainen.

Kansanedustajista paikalla oli puhumassa myös edustajat Pauli Kiuru ja Sofia Vikman. Kiuru esitti huolensa erilaisista taustoista tulevien lasten erilaisten oppimistapojen ymmärtämisestä. Myös Vikman painotti lähtökohtien tasaamisen tärkeyttä ja huomautti, että tällä hetkellä esimerkiksi tietoteknisissä oppimisympäristöissä on suuria alueellisia ja koulukohtaisia eroja.

Parempi koulu-kiertue jatkuu ensi maanantaina 10.11. Vaasassa ja keskiviikkona 12.11. Turussa.