Outi Mäkelä: Valtion­osuus­uudistuksen tuettava kuntauudistusta

Mäkelä korostaa uudistuksen tarpeellisuutta ja merkitystä osana kuntauudistusta. Hän toivoo uudesta järjestelmästä kannusteita kuntien välisen yhteistyön ja myös kuntaliitosten edistämiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä pitää tärkeänä, että kuntien valtionosuusjärjestelmää uudistetaan ja selkeytetään.

– Nykyjärjestelmä on monilta osin vanhentunut, sekava ja monitulkintainen, joten jo siksi kokonaisuudistus on tarpeen. Tänään julkaistujen linjausten perusteella uusi järjestelmä näyttää huomattavasti selkeämmältä. Perusrakennetta ja kriteereitä on nyt yksinkertaistettu ja nämä ovat askeleita oikeaan suuntaan, Mäkelä toteaa.

– Kunnilla on yli 500 tehtävää ja tehtävät ovat viime vuosina vain lisääntyneet. Yhä useampi kunta on yhä kovemmissa taloudellisissa vaikeuksissa, kun huoltosuhteemme samalla heikkenee nopeaa tahtia. Nykyrakenteisiin ei ole varaa, tarvitsemme vahvempia peruskuntia. Toivon, että lopullisesta valtionosuusuudistuksesta löytyy elementtejä, jotka kannustavat uudenlaisiin rakenteisiin. Nyt tarvitaan rohkeutta, Mäkelä painottaa.

Hallitusohjelman mukaisesti valtionosuusuudistus toteutetaan osana kuntauudistusta. Selvitysmies Arno Miettinen julkaisi tänään kuntien valtionosuusjärjestelmään liittyviä linjauksia. Lopulliset ehdotukset valmistuvat vuoden loppuun mennessä.