Outi Mäkelä: ARA-tuotanto vauhtiin rajoitus­aikoja lyhentämällä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä patistaa asuntoministeri Krista Kiurua toimiin pääkaupunkiseudun asuntotuotannon vauhdittamiseksi. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla aloitettiin vain 340 ARA-vuokra-asunnon rakentaminen, mikä on kaukana edeltävien vuosien lukemista.

?Kriisiin löytyy ratkaisuja. Rakennusala ja asiantuntijat ovat tuoneet esille ARA-tuotannon rajoitusaikojen lyhentämisen ja myös niin sanotun välimallin vuokra-asuntorakentamisen, jossa korkotukea saisi enintään 10 vuoden ajan, mutta ne eivät näytä kelpaavan. Ideologisin perustein ei pidä jättää valikoimasta alan yritysten ja toimijoiden ehdottamia keinoja?, Mäkelä sanoo.

Mäkelä muistuttaa, että myös asumisoikeus- ja erityisryhmien asunnoilla on vaikutuksensa kokonaisuuteen. Ne vähentävät osaltaan normaalien ARA-vuokra-asuntojen tarvetta, ja toisaalta niihin muuttavat usein vapauttavat ARA-asuntoja. Kuitenkin vuonna 2012 myös asumisoikeus- ja erityisryhmien asuntojen aloitusmäärät laskivat edeltävään vuoteen verrattuna.

?Pääkaupunkiseudulla kaikki asuntorakentaminen on tervetullutta, oli sitten kysymys kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, asumisoikeusasunnoista tai vapaarahoitteisesta tuotannosta. Keskittyminen vain normaaleihin ARA-vuokra-asuntoihin on entisestään vaikeuttanut kokonaistilannetta, jossa hinnat karkaavat tarjonnan pysyessä niukkana?, Mäkelä toteaa.

?Tuetusta asuntotuotannosta on jälleen tehtävä kiinnostavaa, jotta rakentaminen pääsee vauhtiin ja pääkaupunkiseudun asuntopula lievittyy. Pitemmällä aikavälillä koko järjestelmän perkaaminen olisi otettava työn alle ja tehtävä siitä tähän päivään sopiva,? Mäkelä arvioi.

Lisätiedot:
Outi Mäkelä
050 5122 877