Orpo: Valtion ei-strategisista omistuksista voidaan luopua

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpon mielestä uusia valtionyhtiöitä voitaisiin viedä pörssiin. Orpo ei näe ongelmia elinkeinoministeri Häkämiehen ajatuksessa listata esimerkiksi Altia, Destia ja Edita, ja mahdollisesti vähentää valtion omistusosuutta näissä yrityksissä.

– Mikä intressi valtiolla on omistaa esimerkiksi viinatehdas, ministeriviinojakaan ei ole vuosikymmeniin ollut. Yleisesti on hyväksytty, että valtio keskittyy strategisiin toimialoihin, Orpo toteaa.

Esteitä valtion omistusosuuden pienentämiselle ei ole. Eduskunnassa on jo aiemmin päätetty linjauksista, joiden perusteella omistuksista voidaan luopua.

– Listaamisella voitaisiin sekä vauhdittaa pörssin toimintaa että käyttää saatavia myyntituloja uusien työpaikkojen luomiseen ja valtion velan lyhentämiseen. Meillä makaa 80 miljardia euroa pankkitileillä. Näitä varoja pitäisi pystyä paremmin hyödyntämään kasvun edistämiseksi. Toivottavasti omistajaohjauksesta vastaava ministeri Hautala lähtee viemään asiaa eteenpäin, Orpo kannustaa.

Lisätietoja: Petteri Orpo, p. 050 512 2043