Orpo: SDP:n ja Keskustan kannatus valuu Soinille

Samantyyppisiä arvioita on ollut tehtävissä myös MTV3:n teettämistä pääkaupunkiseutua koskeneista kannatuskyselyistä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Sdp:n ja Keskustan kannattajat hakeutuvat nyt Perussuomalaisten taakse.

On mielenkiintoista, että sekä Keskustan että Sdp:n kannatuksen heikkeneminen näyttää menevän suoraan Soinin Perussuomalaisille. Kunnallisvaaleissa ehdokasasettelu vastaa vaalien ensimmäistä kierrosta ja tällä kertaa sekä keskustan että demareiden ehdokasmäärät romahtivat. Sitä vastoin Soinin on onnistunut lisätä ehdokasmääräänsä.

Toisaalta suurista puolueista vain kokoomuksen onnistui lisätä ehdokasmääräänsä. Ehkä tässä on nähtävissä suurempikin yhteiskunnallinen muutos, jossa luottamus kahteen suureen puolueeseen on laskemassa. Soinin kannatus lähti nousuun presidentinvaalien jälkeen ja on jatkunut siten jo pian kaksi vuotta.

Syynä keskustalaisten ja demareiden heikkoon menestykseen kannatuskyselyissä Orpo pitää Sdp:n osalta räksyttävän oppositiopolitiikan jatkumista puoluejohdon vaihdoksesta huolimatta. Keskustan kannatuksen voimakas lasku johtunee puolueen vaikeuksista aluepolitiikan kysymyksissä ja sisäisistä linjaristiriidoista. Näyttää siltä, että puoluesihteeri Korhosen pyrkimykset kannatusvuodon tukkimiseksi ovat epäonnistuneet.

Lisätietoja: Petteri Orpo, gsm 050 512 2043, petteri.orpo@eduskunta.fi


Kuvat