Orpo: Keskusta on tullut hallituksen linjalle kuntauudistuksessa

”On hienoa huomata, että Keskusta on tullut hallituksen linjoille kuntauudistuksen suhteen”, toteaa Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo. ”Hallituksen kuntauudistuksen lähtökohtana on ollut koko ajan palveluiden turvaaminen. Heikkenevä huoltosuhde, valtion velan kasvu ja ikärakenne vaativat nopeita toimia kuntarakenteen kehittämiseksi”, Orpo jatkaa.

Nykyinen kuntauudistus on looginen jatko Keskustan käynnistämälle PARAS-hankkeelle. Keskustalaisten kuntaministerien ponnisteluista huolimatta lähipalveluita on lakkautettu ja väki keskittyy isompiin keskuksiin. Muutama vuosi sitten Keskustan johdolla vietiin läpi noin sata liitosta eikä nyt julkisuudessa maalailtua kaaosta syntynyt.

”Tarvitsemme uudistusta. Jos mitään ei nyt tehdä, on Valtionvarainministeriön tänään julkistetun laskelman mukaan Suomessa vuonna 2024 noin 130 kuntaa joiden veroprosentti hipoo kolmeakymmentä”, Orpo jatkaa.

”Keskusta peräänkuuluttaa laajaa kansallista yhteisymmärrystä uudistuksen toteuttamisesta aivan kuten hallituskin. Helmi-maaliskuussa alkavalla kuntauudistuksen aluekierroksella kuullaan kuntien ja intressitahojen näkemykset ja mahdolliset vaihtoehdot. Rakennetyöryhmän esitys tarjoaa keskustelulle pohjan. Kierroksella saadaan kattava kuva koko maasta, mutta myös yksittäisten seutukuntien ja kuntien tilanteesta.”, Orpo jatkaa.

Keskustan tavoitteet ovat hyvin lähellä hallituksen tavoitteita. ”Onko ongelma nyt se, että kokoomus on hallituksessa ja keskusta oppositiossa?”, Orpo pohtii. ”Keskusta esittää nyt valmistelun tueksi parlamentaarista työryhmää, vaikka Kiviniemi itse tyrmäsi vastaavan ehdotuksen aikaisemmin” Orpo jatkaa.

”Hallituksen linja ei ole pakottaminen ja ylhäältä sanelu. Nythän pitkä kuulemisvaihe vasta alkaa. Näin ollen pidän ikävänä Keskustan väitteitä hallituksen sanelupolitiikasta. Päinvastoin, kannustan kuntia pohtimaan aidosti omia vaihtoehtojaan”, Orpo päätti.