Ministeri Virkkunen: Kuntaliitoksiin kunnianhimoiset tavoitteet

 Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kannusti lauantaina 12. lokakuuta Kokoomuksen kuntapäättäjien tapaamisessa Järvenpäässä kuntia hakemaan kuntaliitosselvityksistä kaiken mahdollisen hyödyn irti.

– Kuntien palveluiden uudistaminen, talouden vahvistaminen ja tuottavuuden kasvattaminen on kehittämistyötä, jota jokaisessa kunnassa tehdään. Nyt liitosselvityksessä yhdessä naapurikuntien kanssa voidaan arvioida yhteisesti, millainen hyöty saataisiin voimat yhdistämällä, Virkkunen sanoi.

Hän muistutti, että muun muassa ICT-järjestelmien yhteensovittaminen on työ, jota kuntien joka tapauksessa täytyisi tehdä. Nyt Valtiovarainministeriö tukee tuota työtä liitosselvitysten yhteydessä sekä selvitysavustuksilla ja asettamalla erityisselvittäjiä, mutta myös suuntaamalla erityistä muutostukea kuntien ICT-järjestelmien uudistamiseen.

– Samoin talouden vahvistamisen ja palveluiden uudistamisen kannalta on löydettävissä hyötyjä, kun näitä kysymyksiä selvitetään useamman kunnan voimin. Muun muassa investointitarpeiden päällekkäisyyksiä purkamalla ja yhteisellä palveluverkon tarkastelulla voi löytyä merkittävä potentiaalia kuntatalouden vahvistamiseen ja palveluiden parantamiseen, Virkkunen muistuttaa.

Valtio on varautunut tukemaan kuntia uudistuksen kaikissa eri vaiheissa, eli niin selvitysvaiheessa, valmistelussa kuin itse toteutuksessakin. Kunnilla on mahdollisuus hakea liitosselvityksen tekemiseen selvitysavustusta. Avustukset ovat parhaillaan haettavana. Uutena elementtinä erityisen vaikeassa asemassa olevien kuntien kohdalla myönnetään talouden tervehdyttämiskeinojen lisäosaa. Valtion muutostuki tarjoaa myös asiantuntija-apua ict-järjestelmien uudistamiseen ja yhteisen tietohallintoarkkitehtuurin rakentamisessa. Kuntarakennemuutoksiin Valtionvarainministeriö on avannut muutoksen tuen tietopankin osoitteeseen www.kuntarakenne.fi . Yhdistysavustukset tulee käyttää tuottavuutta edistäviin toimiin, mikä entisestään vahvistaa liitoskunnan toimintaa ja taloutta.

Lisätietoja: erityisavustaja Elina Laavi, 040 04070821