Liftikyydissä Ruotsin ilmavoimien koneessa

Olen palaamassa EU:n valtiovarainministereiden ecofin kokouksesta Ruotsin ilmvoimien koneella. Ystäväni ja kollegani Anders Borg, Ruotsin valtiovarainministeri, lupasi ystävällisesti heittää kotimatkallaan minut Kööpenhaminan kentälle, josta pääsen jatkamaan matkaa kotiin. Järjestely johtuu siitä, että minun on oltava huomenna Helsingissä ja en olisi enää ehtinyt viimeiseen koneeseen Brysselissä.

Tämä on hyvä uutinen suomalaisille yrityksille ja sitä kautta työllisyydelle. Toivon mukaan suomalaiset pankit saavat jatkossa käytettäväkseen sellaisia apuvälineitä, jotka niille sopivat ja jotka mahdollistavat rahoituksen turvaamisen suomalaisille kotitalouksille ja yrityksille sekä tukevat pankkien vakavaraisuutta ja rahoituksen saamista.

Pidimme ecofinin jälkeen palaverin pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa alueen taloustilanteesta ja erityisesti Baltian maiden tilanteesta. Valitettavasti Latvia on erittäin vaikeassa ahdingossa, josta Latvian ministeri kertoi. Yleinen arvio lienee se, että latvialaisten tarvitsee käydä läpi samanlainen talouskuuri, jonka me kävimme läpi 1990-luvun alussa.