Lenita Toivakka: Pikavippien rajoittamisessa edettävä ripeästi

Yksi esimerkki pikavippitoiminnasta aiheutuvista ongelmista on velkaneuvonnan lisääntynyt tarve. Tänään hallituspuolueiden talousarvion lisäyksissä velkaneuvonta sai miljoona euroa lisärahaa. Resursseja tarvitaan nimenomaan siksi, että pikavippitoiminnasta aiheutuneita ongelmia joudutaan ratkaisemaan enenevissä määrin.

Muutama viikko sitten jätimme edustaja Sampsa Katajan (kok.) kanssa aloitteet pikavippitoiminnan rankasta rajoittamisesta ja kieltämisestä kokonaan. Esitysten tarkoituksena on tukea ja ennen kaikkea vauhdittaa oikeusministeriön työtä.

Jättämäni aloite, jolla rajoitetaan tuntuvasti pikaluottoalan toimintaa, on kerännyt tähän mennessä jo 127 edustajan allekirjoituksen. Lakialoitteessa lainojen hinnalle ja perinnän kustannuksille tulee sitova enimmäismäärä, velallisen maksukyky arvioidaan perusteellisesti, valvontaa tehostetaan sekä pikaluottoyhtiöiden ja perintäyhtiöiden väliset omistussuhteet kielletään.

Katajan aloite pikavippitoiminnan kieltämisestä kokonaan on puolestaan kerännyt 116 allekirjoittajaa.

Ainakin eduskunnassa muutoksille on vankka tuki. Nyt aiheen päälle ei saa jäädä makaamaan, vaan samaa ripeää ja vahvaa toimintaa on jatkettava entistä ponnekkaammin.

Lisätiedot:
Lenita Toivakka
Kansanedustaja ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
050-5122928
lenita.toivakka@eduskunta.fi