Kokoomus julkisti kuntamallinsa: tavoitteena sujuvat palvelut ja vahvat peruskunnat

? Väestön ikääntyminen haastaa kunta- ja palvelurakenteen. Nykyisillä rakenteilla ei tulevaisuuden palvelutarpeisiin pystytä vastaamaan. Kunta- ja palvelurakenteen kehittämisellä on aivan keskeinen merkitys suomalaisten hyvinvoinnin parantamisessa. Kunnat järjestävät peruspalvelut ja kuntatalouden tehokkuudella voidaan paikata kestävyysvajetta arviolta neljällä miljardilla eurolla, Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen toteaa.

? Kokoomus ei kannata pakkoliitoksia, mutta haluaa ohjata työssäkäynti- ja asiointialueisiin perustuvien vahvojen peruskuntien syntyyn. Kuntaliitoksiin kannustetaan porkkanoilla ja ellei liitoksia synny, kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi kunnat ohjataan toiminnalliseen yhteistyöhön. Kokoomuksen
malli lähtee siitä, että Suomessa on joko vahvat peruskunnat tai työssäkäynti- ja asiointialueet vähintään toimivat asukkaan näkökulmasta kuin yksi kunta, Kokoomuksen kunnallis- ja aluepoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Petteri Orpo linjaa.

Kokoomuksen malli on palvelulähtöinen: painopiste on asetettava palveluiden turvaamiseen ja löydettävä siihen tarkoituksenmukaisimmat mallit.

? Kokoomuksen malli turvaa palvelut. Emme halua uusia hallintotasoja, vaan vahvoja peruskuntia, jotka pystyvät palvelu- ja talousvastuun kantamaan. Vastustamme uusia seutu- ja maakuntahallinnon tasoja, ne tuovat lisää byrokratiaa, monimutkaistavat ja etäännyttävät päätöksentekoa ja jättävät
kunnille ainoastaan kylätoimikunnan roolin. Emme halua mallia, jossa maakunta on isäntänä perimässä kuntalaisten rahat, mutta kuluttamassa ne lähipalveluiden sijaan hallintoon, Orpo sanoo.

? Kokoomus antaisi mieluummin riittävän suurille kunnille mahdollisuuden ottaa vastuulleen aluehallintoviranomaisen tehtäviä. Tällä edistetään kunnan todellisia mahdollisuuksia alueen kehittämiseen. Tästä lähtökohdasta on hyvä edetä myös aluehallintouudistuksessa, Orpo päättää.


Tiedostot