Arto Satonen: Husbyn kaltaiset mellakat voidaan estää

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Arto Satosen mukaan ennaltaehkäisevillä ratkaisuilla on estettävä Husbyn nuorisomellakoiden rantautuminen Suomeen.

Satosen mukaan Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Ruotsin tapahtumien ennaltaehkäisy vaatii kuitenkin onnistumisesta kolmessa asiassa: Turvapaikanhakijoiden määrä on pidettävä hallinnassa, maahanmuuttajanuorten kotoutumiseen on panostettava ja asuinalueiden liiallinen segregoituminen on estettävä.

Satosen mukaan Vanhasen toisen hallituksen loppukaudella aloitetut maahanmuuttopolitiikan uudistukset ovat tuottaneet tuloksia. ”Silloin Suomi siirtyi turvapaikkapolitiikassa liberaalilta linjalta realismin tielle pitkälti Kokoomuksen vaatimuksesta ja Keskustan tuella”, Satonen toteaa. Suomeen tuli runsaasti turvapaikanhakijoita mm. muista EU-maista, mutta nyt turvapaikanhakijoiden määrä on puolittunut vuoteen 2009 verrattuna, mikä merkittävästi helpottaa kotoutumista.

Satosen mukaan maahanmuuttajanuorten kielten opetukseen, ammatilliseen koulutukseen ja harrastuksiin on viisasta panostaa. ”Esimerkiksi jalkapalloseurat tekevät aivan upeaa työtä maahanmuuttajanuorten kotoutumisessa”, Satonen toteaa.

Asuntopolitiikassa Suomessa on vielä vältettävissä Ruotsin virheet. Ohjaamalla kunnallista asuntotuotantoa, kaavoitusta ja asukasvalintoja voidaan vaikuttaa maahanmuuttajien tasaisempaan jakautumiseen eri asuinalueiden kesken. Käytännössä on havaittu, että jos maahanmuuttajien määrä asuinalueella nousee yli viidennekseen, kantaväestön poismuutto kyseisiltä alueilta kiihtyy. ”Tällaisen eriytyvän kehityksen estäminen on sekä maahanmuuttajien, että kantaväestön etu”, Satonen päättää.