Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro tiistain 15.12. välikysymyskeskustelussa

Herra Puhemies

Olen ollut eduskunnassa lähes 37 vuotta. Minun aikanani ministerit ovat antaneet eduskunnassa yhteensä tuhansia lausuntoja. On varmaa, että näihin lausuntoihin on pujahtanut monia vahinkoja ja virheitä. En muista, että kertaakaan ministeri olisi tullut eduskunnan eteen ja pahoitellut tekemäänsä tahatonta virhettä ja pyytänyt sitä anteeksi.

Mutta mitä teki nykyinen valtiovarainministeri Alexander Stubb? Hän lausui 3.12. kyselytunnilla seuraavaa:

”Viime viikolla … , tällä foorumilla, tein virheen, kun puhuin hallintarekisterin lausunnoista. Haluan teidän edessänne pyytää tätä virhettä nöyrästi anteeksi. … Virheeni ei missään nimessä ollut harkittu vaan se oli pikemminkin harkitsematon. Pahoittelen sitä. Anteeksi.”

Riittikö tämä nöyrtyminen laitavasemmistolle eli Vasemmistoliitolle ja vihervasemmistolle eli Vihreille? Ei riittänyt.

Nämä kaksi Suomen vasemmistolaisinta puoluetta tarttuivat opposition järeimpään aseeseen ja tekivät ministeri Stubbin tahattomasta virheestä välikysymyksen, jolla pyrkivät Stubbin erottamiseen. Tästä tässä välikysymyksessä on kyse, vaikka sitä on kuorrutettu muilla asioilla sen jälkeen, kun puuhamiehet huomasivat, että kirves taitaa tällä kertaa osua Stubbin pään sijaan omaan jalkaan.

Suurin oppositiopuolue SDP, joka edustaa Vasemmistoliittoa ja Vihreitä maltillisempaa vasemmistoa, ei lähtenyt mukaan. Se ei halunnut osallistua näihin poliittisiin hirttäjäisiin.

Välikysymyksen tekijät näköjään ajattelevat, että tästä sinänsä harmillisesta tapauksesta pystyisi oikein rajusti puristamalla tiristämään vielä muutaman, tosin halvan, mutta niin rakkaan poliittisen irtopisteen.

Itse en tähän usko. En ainakaan Vihreiden osalta. Laitavasemmisto saattaa olla eri juttu. Onhan Paavo Arhinmäki maamme johtava rabulisti ja saattaa olla, että Vasemmistoliiton kannattajien mielestä maassa makaavan porvarin jatkuva potkiminen ja hakkaaminen on hieno juttu ja edustaa eräänlaista joukkojen tunnelmaa kohottavaa kansalaisaktivismia. Kaiken maailman ministeri Stubbin julkiset lynkkaajat taputtavat varmasti pieniä karvaisia käsiään.

Mutta entäpä Vihreät? Olemme kyllä huomanneet, että oppositioon jouduttuaan Vihreissä on nyt paljon enemmän punaista ja paljon vähemmän vihreyttä. Mutta silti. Ovatko myös Vihreiden kannattajat sitä mieltä, että tämä yhden ihmisen jahtaaminen on hieno ja sivistynyt juttu? Epäilen vahvasti.

Herra Puhemies

Erehtyminen on inhimillistä. Me kaikki teemme virheitä.

Eri asia ovat muita paremmat ja hyveellisemmät ihmiset, nuo ulkokultaiset fariseukset, jotka eivät tee virheitä. Ehkä Vihreiden kohdalla on kyse tästä. Kun he itse tietävät olevansa virheettömiä, he heittivät tässä Stubbin asiassa ensimmäisen kiven ja nyt he haluavat heittää myös viimeisen kiven.

Luulisi, että eräät viime vuosien kohut Vihreiden ministereiden ympärillä olisivat saaneet Vihreät luopumaan ylemmyydentunnostaan, ylimielisyydestään ja erehtymättömyyden illuusiostaan, mutta mihinkäs seepra raidoistaan. Seuraava lausunto olisi kuitenkin kannattanut palauttaa mieleen siinä vaiheessa, kun päätitte oikein porukalla käydä ministeri Stubbin kimppuun.

”En ole yhtään sen täydellisempi ihminen kuin kukaan muukaan Suomessa, vaan meillä on kaikilla heikkouksia. Uskon, että ihmiset osaavat erottaa sen, että poliitikotkin ovat ihmisiä.” (Ville Niinistö, Iltalehti 16.4.2013)

Esim. tämä lausunto osoittaa, että pienen ohikiitävän hetken myös vihreä poliitikko voi kuvitella olevansa ihan tavallinen kuolevainen inhimillisine puutteineen ja virheineen. Tämä outo tunne menee kuitenkin varmasti nopeasti ohi viimeistään, kun on kova kiire etsimään virheitä muista poliitikoista.

Herra Puhemies

Viranomaiset antoivat hallintarekisteristä yhteensä 46 lausuntoa. Eduskunnan tietopalvelun tarkastaman laskelman mukaan näistä myönteisiä oli 12 eli 26 %.  Kielteisiä oli n. 43 %.

Kuitenkin välikysymyksessä väitetään Helsingin Sanomiin viitaten, että myönteisten lausuntojen luku ”todellisuudessa … oli … 9,5 prosenttia”.  Tämä on siis virheellinen luku. Milloin Te, edustaja Arhinmäki, tai Te, edustaja V. Niinistö, aiotte korjata esittämänne väärän tiedon ja pyytää erehdystänne anteeksi? Tämä olisi minustakin liikaa vaadittu, mutta eikö teitä yhtään hävetä tai edes nolota, että te oikean tiedon ritareina jahtaatte ministeri Stubbia virheellisen tiedon antamisesta sellaisessa asiassa, jossa itse annatte virheellistä tietoa.

Herra Puhemies

Ministeri Stubb teki inhimillisen virheen. Virheestään hän on julkisen ryöpytyksen muodossa maksanut aivan varmasti riittävän poliittisen hinnan. Tämä asia on ollut loppuun käsitelty jo aikaa sitten ja nyt nähtävä arvoton poliittinen näytelmä on ollut alun perinkin täysin tarpeeton.