Kokoomuksen eduskuntaryhmä: Lisää paikallista sopimista, yksikkötyökustannuksia alas

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä työllisyysasteen nostaminen on ainoa tapa saada julkisten palveluiden rahoitus kestävälle pohjalle.

”Se vaatii yksikkötyökustannusten nopeaa alentamista sekä paikallisen sopimisen merkittävää lisäämistä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä painottaa, että näissä uudistuksissa on välttämätöntä saada kunnon tuloksia”, totesi kansanedustaja Elina Lepomäki Kokoomuksen ryhmäpuheessa tiistaina. Eduskunta keskusteli julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016–2019.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä muistuttaa, että talouskasvu ei käynnisty itsestään, vaan vaatii sopeutustoimien lisäksi järeitä uudistuksia julkisten palveluiden järjestämiseen sekä työmarkkinoiden pelisääntöihin.

”Peräänkuulutamme näissä asioissa kirkasta tulosvastuuta. Tulosvastuuta työmarkkinaosapuolilta, ja jos tuloksia ei pian ala kuulua, sitten hallitukselta. Kello käy”, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsenenäkin toimiva Lepomäki muistutti.

Normien purkua Kokoomus haluaa edistää tavoitteellisella otteella. Elinkeinotoiminnan rajoituksia pitää purkaa laajalla rintamalla.

”Esimerkiksi esitys liikeaikalain kumoamisesta on linjakas ratkaisu, jota Kokoomuksen eduskuntaryhmä on jo pitkään vaatinut.”

Suomen julkisen velan määrä ei ole moniin EU-maihin verrattuna vielä katastrofaalinen, mutta velkaantumisvauhti on hälyttävä. Suomen talous on monilla mittareilla tarkastellen EU-maiden heikoimmassa suorituskunnossa.

Julkisen talouden suunnitelmassa arvio verotulojen kehityksestä tulevan nelivuotiskauden aikana on kaikkien verolajien osalta positiivinen.

”Sovitusta on pidettävä kiinni. Hallitusohjelman veropolitiikan linja on yksi talouspolitiikan uskottavuuden kulmakivistä. Näin on myös säästöjen kohdalla. Julkiset menot ovat talouden tuotantokyvyn kannalta kestämättömällä tasolla. Sopeutukset on toteutettava, jotta hyvinvointivaltioon on tulevaisuudessa varaa”, Lepomäki alleviivasi.