Kataja: Yliopistokeskusten rahoitus turvataan

”Hallituspuolueiden yliopistokeskuksille suopea linja konkretisoituu nyt siihen, että jatkossa edellytetään, että yliopistokeskusten rahoitus säilyy tulevaisuudessa vähintään nykyisen suuruisena”, Kataja iloitsee.

Tänään pitämässään kokouksessa eduskunnan sivistysvaliokunta on päätynyt tukemaan hallituksen esityksestä siitä, että yliopistokeskusten kustannuksiin osoitettu vuotuinen määräraha vakinaistetaan. Se siirretään osaksi yliopistoille myönnettävää valtion kokonaisrahoitusta korvamerkittynä eränä yliopistokeskuksia koordinoiville yliopistoille.

Yliopistokeskusten määrärahan pohjataso on indeksiin sidottu kuluvan vuoden budjetti. Tämä tarkoittaa, että kullekin yliopistokeskukselle on valtiolta luvassa ainakin 670 000 euroa. ”Hallituksen budjettiesityksissä ei ole koskaan ollut näin korkeaa tasoa. Määrärahaesitys on aina ollut pienempi, mikä on lopulta eduskunnassa korotettu tähän tasoon. Jatkossa päästään tästä jokavuotisesta väännöstä. Nyt meillä on pohja, jonka alle ei jatkossa saa mennä”, Kataja kertoo.

Jo alkuvuodesta opetusministeri Henna Virkkunen esitti, että yliopistokeskuksista tulee maininta uuteen yliopistolakiin. Tänään pitämässään kokouksessaan eduskunnan sivistysvaliokunta on päätynyt puoltamaan ministerin esitystä. Eduskunta hyväksynee yliopistolain lopullisesti ensi viikon torstaina.

”Yliopistokeskuksille suopea politiikka on linjassa sinivihreän hallituksen ohjelman kanssa”, Kataja toteaa. ”Hallitusohjelmassa on nimenomaisesti mainittu, että yliopistokeskuksia kehitetään. Käytännön teot ovat sanojen mukaiset.”

Lisätiedot: Sampsa Kataja, gsm 050 512 2571, sampsa.kataja@eduskunta.fi


Kuvat