Kataja: Urpilaisen ?hallittu velkajärjestely? on puppua

? Hallitsemattomaan velkajärjestelyyn joko mennään tai sitten Portugali pelastetaan tiukalla vakautusohjelmalla. Puolivälin ratkaisua ei ole olemassa, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja sanoo.

? SDP on hyväksynyt väliaikaisen vakausvälineen perustamisen eduskunnassa. Nyt vaalien lähestyessä SDP:n hyväksymät ehdot eivät enää kelpaakaan, SDP ei tunnu ymmärtävän, että nyt ei päätetä uudelleen vakausvälineen toimintaperiaatteista vaan siitä, käytetäänkö sitä Portugalin lainoitukseen, Kataja ihmettelee.

? Urpilaisen esitys on uusi rönsy sarjassa harhautuksia, joita demarit yrittävät tehdä Euroopan rahoitusvakauskeskustelussa. Nämä ovat kaikki tekosyitä, joilla SDP yrittää ylläpitää kielteistä kantaansa Portugalin lainapakettiin yli vaalien. Aina kun edellinen tekosyy osoittautuu tyhjäksi puheeksi, SDP keksii uuden, Kataja toteaa.

Velkajärjestelyn arvaamattomuudesta on varoittanut esimerkiksi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki: ?Velkajärjestelyssä velat jäisivät hoitamatta eikä kukaan tiedä, minne sen vaikutukset kumuloituisivat?.

Portugalin velkajärjestely johtaisi pankkien tuntuviin tappioihin. Epävarmuus johtaisi pankkien välisen luotonannon kuivumiseen ja rahoituksen kiristymiseen. Markkinaehtoisen rahoituksen kiristyminen johtaisi yritysten maksuongelmiin ja pahimmillaan konkursseihin.

? Tähän saakka vakava häiriö rahoitusmarkkinoilla on aina johtanut myös taantumaan reaalitaloudessa, Kataja muistuttaa.

? Kokoomus kannattaa sinänsä SDP:n tavoitetta sijoittajien vastuusta. Tämän vuoksi olemme ajaneet mm. yhteistoimintalausekkeet osaksi pysyvää vakausmekanismia. Nyt velkajärjestelyn pelisääntöjä ei ole. Pelkkä pyrkimys kv-oikeudellisesti hankalaan velkajärjestelyyn johtaisi Portugalin velkakirjojen arvon romahtamiseen. Tämä käynnistäisi juuri sen pankkikriisin, jota Portugalin lainoituksella yritetään estää, Kataja päättää.