Kataja: Sakonmuunnot palautettava

? Hallituspuolueet vihreitä lukuun ottamatta olivat hyvin skeptisiä lakiuudistukselle. Siksi eduskunta edellytti jo Braxin lakia hyväksyessään korjauksia lakiin. Muun muassa piittaamattomien ja toistuvasti rikoksia tekevien osalta muuntomahdollisuus piti säilyttää. Ministeri Brax lupasi tehdä nämä korjaukset jo vuonna 2008. Odotamme yhä, Kataja toteaa.

Istuvan eduskunnan ensimmäisellä joulutauolla oikeusministerin onnistui tuoda eduskuntaan lakiesitys, jonka myötä poliisin kirjoittamia sakkoja ei voi enää muuntaa vankeudeksi. Muuntokelpoisia ovat ainoastaan tuomioistuimessa langetetut sakot.

Lain myötä esimerkiksi myymälävarkauksista kiinni jääneelle ei seuraa teosta lainkaan tosiasiallista rangaistusta, jos hänellä ei ole maksuhalua tai -kykyä. Tämä on johtanut lainkuuliaisuuden vähenemiseen ja maksumoraalin heikkenemiseen.

? Nyt on johtopäätösten aika: Koska eduskunnan edellyttämiä korjauksia ei ole kyetty tai haluttu tehdä, on syytä palauttaa sakonmuuntomahdollisuus myös poliisin kirjoittamiin sakkoihin, Kataja vaatii.

Katajan mielestä sakonmuuntorangaistuksista luopuminen on karkea osoitus siitä, miten käy, kun häntä alkaa heiluttaa koiraa. Vankipaikkoihin tavoitellut säästöt alkoivat ohjata kriminaalipolitiikkaa. Kaiken lisäksi säästöt vankipaikoissa jäivät pienemmiksi kuin tappiot sakkotuloissa. Peiton jatkaminen toisesta päästä leikkaamalla ei tuottanut tulosta Hölmölässäkään.