Kataja: Arhinmäen linja veisi uuteen taantumaan

? Arhinmäki ei tunnu olevan perillä siitä, mitä uusi vakausjärjestelmä tarkoittaisi. Uudessa järjestelmässä Suomen keskeinen tavoite pankkien ja sijoittajien vastuusta on toteutumassa, Kataja korostaa.

? Uusi pysyvä vakausväline loisi hallitun menettelyn euromaan velkajärjestelyyn ns. yhteistoimintalausekkeiden kautta. Näin saataisiin sijoittajat vihdoin vastuuseen. Uutta pysyvää mekanismia ovat ilmoittaneet tukevansa niin Kokoomus, Keskusta kuin SDP:kin, Kataja huomauttaa.

? Paketin hylkäämällä Arhinmäki haluaisi suistaa velkaisimmat euromaat hallitsemattomaan velkajärjestelyyn. Tästä seuraisi pahimmillaan pankkien konkurssiaalto Euroopassa ja rahoitusmarkkinoiden vakava häiriintyminen. Tämä olisi tie uuteen taantumaan, Kataja sanoo.

Suomen Pankki arvioi, että edellinen finanssikriisi ja sitä seurannut talouden taantuma aiheutti Suomelle 40 miljardin euron verotulojen menetykset. Uusi luottolama kiristäisi yritysten rahoitushanoja ja vahingoittaisi erityisesti vientiriippuvaista Suomea. Euromaan velkasaneeraus johtaisi todennäköisesti myös Suomen valtionvelan koron kohoamiseen.

? Se, että pankitkin voivat hyötyä talouskasvusta ja työpaikkojen säilymisestä, ei riitä perusteeksi hylätä pelastuspakettia, Kataja toteaa.

– Arhinmäki on oikeassa siinä, että tukemalla velkaantuneita euromaita pidetään pystyssä välillisesti myös Euroopan pankkisektoria. Suomalaisten veronmaksajien etu ei ole Euroopan pankkisektorin kaataminen vaan Euroopan talouden vakauttaminen, Kataja sanoo.