Jyrki Katainen: Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus kertoo arvokeskustelun tarpeellisuudesta

Kokoomus saavutti useissa seurakunnissa lisäpaikkoja. Esimerkiksi Suomen suurimmassa seurakunnassa Jyväskylässä Kokoomus nousi kahdeksalla paikallaan suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi ja toiseksi suurimmaksi kaikista ryhmistä. Espoon seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon Kokoomuksen listoilta valittiin 22 valtuutettua, mikä on 6 enemmän kuin aiemmin. Tampereella seurakuntayhtymän yhteiseen valtuustoon nousi 20 kokoomuslaista, aiemman määrän ollessa 16 valtuutettua. Hyvinkäällä Kokoomus nousi kuudesta yhdeksään, Rovaniemellä yhdeksästä kymmeneen ja Oulussa neljästä kuuteen valtuutettuun.

Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysaktiivisuus oli 17,0%, mikä on 2,5-prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2006 srk-vaaleissa. Puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan Kokoomus on tyytyväinen seurakuntavaalien äänestysaktiivisuuden kasvuun. – Kokoomuksen tavoitteena oli  herättää keskustelua kirkon tärkeästä asemasta nyky-yhteiskunnassa, kannustaa kokoomuslaisia laajasti ehdokkaiksi seurakuntavaaleissa ja näin lisätä seurakuntavaalien äänestysvilkkautta.

Kataisen mukaan Kokoomus halusi seurakuntavaaleissa kiinnittää erityistä huomiota sekä nuoriin äänestäjiin että ehdokkaisiin. – Listoiltamme tulikin valituksi myös nuoria. Esimerkiksi Oulussa puolet kokoomuslaisista valituista oli nuoria naisia.

Erityisesti puheenjohtaja Katainen katsoo seurakuntavaalien äänestysaktiivisuuden kasvun kertovan arvokeskustelun tarpeellisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa. ? On vihdoinkin ryhdytty puhumaan arvoista. Ikävä kyllä viimeaikainen arvokeskustelu on osittain ollut myös synkän sävyistä ja ahdistavaa. Arvot on valjastettu perusteeksi olla jotakin asiaa tai ihmisryhmää vastaan. Tässä asennemaailmassa Kokoomuksella ja Kokoomuksen vastavalituilla seurakuntapäättäjillä on paljon tehtävää. Meidän yhtenä tehtävänämme on tuoda synkkyyteen valoa, tulevaisuuden uskoa ja toivoa. Me voimme kertoa, ettei arvojen tarvitse ahdistaa.

 

Lisätietoja:lehdistöavustaja Juha Kirstilä, gsm 040 5528 200