Ilkka Suomiselle arvostettu Schuman-mitali

Kokoomuksen kunniapuheenjohtajalle, ministeri Ilkka Suomiselle on myönnetty Robert Schuman -mitali. Kyseessä on Euroopan parlamentin keskusta-oikeistolaisen EPP-ryhmän korkein tunnustus.

Mitali myönnetään henkilöille, jotka julkisessa tehtävässään omalla rohkeudellaan ja näkemyksellään ovat edistäneet Euroopan rakentamista, rauhaa ja humanitaaristen arvojen toteutumista.

Ilkka Suominen on ensimmäinen suomalainen mitalin saaja. Vuodesta 1986 alkaen myönnetyn mitalin saajien joukossa on muun muassa useita entisiä valtionpäämiehiä.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Suomisen johdolla Kokoomus toimi suomalaisen politiikan EU-suunnan näyttäjänä. Omalla työllään ja näkemyksellään Ilkka Suominen pohjusti tien Suomen EU-jäsenyydelle ja rakensi Kokoomuksesta ensimmäisen suomalaisen aidosti eurooppalaisen puolueen.

EPP-ryhmän puolesta palkinnon Suomiselle luovutti Helsingissä maanantaina Kokoomuksen meppiryhmän puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen.

”Tässä näkemyksellisyydessä on sitä samaa, jonka jo unionin perustajat ymmärsivät nähdessään, kuinka kanssakäymisen edistäminen ja rajojen alentaminen luo rauhaa, vakautta ja talouskasvua. Tämä vain entisestään korostuu globaalien haasteiden edessä”, Pietikäinen sanoi.

Ilkka Suominen on toiminut kansanedustajana vuosina 1970-75 ja 1983-94, Kokoomuksen puheenjohtajana 1979-91, kauppa- ja teollisuusministerinä 1987-91, eduskunnan puhemiehenä 1991-1994 ja Euroopan parlamentin jäsenenä sekä EPP-ryhmän varapuheenjohtajana vuosina 1999-2004.