Häkämies: Kunnat edistämään vihreitä työpaikkoja

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mukaan valtio ja kunnat voisivat merkittävästi edistää cleantech-alan vihreitä työpaikkoja Suomessa. Elinkeinoministerin mukaan tulevan talven aikana voitaisiin etsiä kuntien ja valtion kesken yhteistä mallia niin sanotun vihreän teknologian edistämiseksi.

?Haastavassa taloustilanteessa Suomessa on pohdittava kaikki mahdollisuudet uusien työpaikkojen luomiseksi. Cleantech on selvä tulevaisuuden painoalamme. Yritykset tarvitsevat kuitenkin näyttöjä kotimaasta ennen kuin voivat kansainvälistyä laajemmin. Tässä työssä kunnat ja valtio voivat toimia vahvana apuna?, ministeri toteaa.

Häkämiehen mukaan ratkaisu löytyy julkisista hankinnoista. Vuonna 2011 Suomen julkiset hankinnat olivat 32,5 miljardia euroa. Jo prosentin painottaminen julkisissa hankinnoissa cleantech-sektorille tarkoittaisi runsaan 300 miljoonan euron pottia. Summa tarkoittaisi cleantech-sektorilla julkisen rahoituksen lähes kaksinkertaistumista. Rahoituksella yritykset saisivat omaan toimintaansa alkuvauhtia, mikä myöhemmin helpottaisi yritysten vientiponnisteluita.

”Kuntiin jaoteltuna summa ei ole järisyttävä, mutta kokonaisuus on merkittävä. Toimenpiteinä voisivat olla esimerkiksi hankintaohjeiden suuntaaminen cleantech-puolelle, neuvontapalveluiden parantaminen ja mahdollinen valtioneuvoston periaatepäätös?, Häkämies listaa.