Grahn-Laasonen: Suomi tarvitsee suuren lukioremontin

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan lukiokoulutus kaipaa tulevalla hallituskaudella suuren remontin, joka uudistaa lukiokoulutusta vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin.

Tänään hyväksytty valtioneuvoston asetus lukion uudeksi tuntijaoksi oli Grahn-Laasosen mukaan askel oikeaan suuntaan, mutta seuraavaksi tarvitaan isompi remontti.

?On mietittävä kokonaan uudelleen, mitä itse asiassa on tulevaisuuden yleissivistys. Tieto- ja viestintäteknologian murros on tasa-arvoistanut kaikenlaisen tiedon saavutettavuutta. Kaiken koulutuksen iso haaste on tulevaisuudessa, miten suomalainen koulutusjärjestelmä onnistuu motivoimaan ja ruokkimaan uteliaisuutta, jotta suomalaiset nuoret hyödyntävät maailman avaamat uudet mahdollisuudet?, Grahn-Laasonen toteaa.

?Tämän päivän nuorilla on edessään työelämä, jossa työtehtävät muuttuvat monta kertaa ja jossa muutos on vallitseva olotila. Lukion on tarjottava sellainen laaja yleissivistys ja perusta, joka kantaa kaikkina aikoina. Lukion tulee valmistaa monipuolisia maailmankansalaisia, jotka rakentavat Suomen tulevaisuutta.?

Grahn-Laasosen mukaan tulevaisuuden lukion tulee avautua nykyistä enemmän ympäröivään maailmaan. Se tarkoittaa esimerkiksi voimakkaampaa kansainvälistymistä, yrittäjyyskasvatusta ja työelämäyhteyksiä.

?Näitä elementtejä saimme hyvin tuntijakouudistukseen, ja tällä tiellä on jatkettava?, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasonen toivoo, että koulutuspolitiikka nousisi eduskuntavaalien alla laajempaan keskusteluun, sillä koulutuksen varassa on Suomen tulevaisuus.

?Pieni Suomi pärjää vain osaamalla enemmän kuin muut?, hän muistuttaa.