Arto Satonen: Maaseudun kehittämis­tuissa arvokas voitto Suomelle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arto Satonen arvioi EU:n rahoituskehyssopua ennakoitua paremmaksi suomalaisen maatalouden ja ruoantuotannon kannalta. Satonen on tyytyväinen erityisesti maaseudun kehittämisrahoituksessa saavutettuun tulokseen.

?Maatalouden kehittämistukien nykyisen tason säilyttäminen tilanteessa, jossa maaseudun kehittämisen kokonaisbudjetti alenee, on kova suoritus neuvottelijoiltamme. Kehittämisrahoista maksetaan esimerkiksi Suomen maataloudelle tärkeät vakavien vaikeuksien tuet ja ympäristötuki?, Satonen toteaa.

Kokoomuksen maaseutuvaltuuskuntaa luotsaava Satonen harmittelee maatalouden suorien tukien pienoista alenemaa. Onneksi neuvotteluissa saavutettu 600 miljoonan lisäraha maaseudun kehittämiseen korjaa kokonaistilannetta. Kansallisten tukien merkitys korostuu myös entisestään.

?Nyt saavutetun tuloksen jatkoksi tarvitaan myös Etelä-Suomen kansallisen 141-tuen neuvotteluissa ratkaisu, joka varmistaa kannattavan maataloustuotannon jatkumisen koko maassa?, Satonen sanoo.

Rahoituskehysten ratkettua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP:n uudistustyössä päästään eteenpäin. Satonen on tyytyväinen, että huippukokous korosti rahoituskehyspäätöksen yhteydessä maataloustukien viherryttämisen joustavampaa soveltamista, mikä on Suomelle hyvä uutinen.

?CAP-uudistus on mennyt parempaan suuntaan. Myös Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan aikaisemmin äänestämät CAP-linjaukset, esimerkiksi turvemaiden kyntökiellon kumoaminen, osoittavat ymmärrystä Suomen erityisolosuhteille. Tästä on hyvä jatkaa neuvotteluja ja taustavaikuttamista hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi?, Satonen toteaa.

On arvioitu, että CAP-uudistuksesta löydetään sopu EU-toimielinten välillä kesäkuussa. Neuvottelut Etelä-Suomen kansallisen tuen jatkosta käydään komission kanssa CAP-kokonaisuuden ratkettua.

Lisätietoja
Arto Satonen
050 511 3110