Arto Satonen: Kotimainen ruoka on suomalaista työtä!

?Maataloudella ja elintarviketeollisuudella on merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Suomalaisia elintarvikkeita viedään myös ulkomaille ja puhtaan ruoantuotannon brändissä on Suomelle valtava kasvun mahdollisuus. Kokoomus uskoo työhön ja haluamme vahvistaa kotimaista ruoantuotantoa?, Satonen korostaa.

Hevosenlihakohu on nostanut esiin ruuan alkuperämerkintöjen vakavia puutteita. Elintarvikeketjut ovat pitkiä ja alkuperän jäljitettävyys vaikeaa.

?Huijaus osoittaa, että suomalaista ruokaa ja ruoantuotantoa tarvitaan. Ruoan alkuperä voidaan jäljittää helpommin, kun ketju on lyhyt, eikä ruoka matkaa lautaselle useiden maiden ja välikäsien kautta,? Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arto Satonen muistuttaa.

?Merkinnät eivät usein kerro tarpeeksi alkuperästä ja saattavat olla jopa harhaanjohtavia. Kannustan kotimaisia elintarvikealan yrityksiä merkitsemään ruoan alkuperän selvästi ja mahdollisimman tarkasti pakkauksiin. Tuodaan suomalainen työ ja laatu paremmin esille, ollaan siitä ylpeitä!?, Satonen kannustaa. Hän alleviivaa, että alkuperämaan ilmoittamisen tiukempia vaatimuksia EU-tasolla tulee määrätietoisesti edistää, sillä se on suomalaisen elintarvikealan etu.

Satonen toivoo, että myös julkisissa hankinnoissa arvostettaisiin kotimaista ruokaa nykyistä enemmän, mm. edellyttämällä tuotteilta asioita, joita Suomessa tuotannossa jo noudatetaan.

?Meillä esimerkiksi eläinten hyvinvointikriteerit ovat monia muita maita tiukempia. Paljon käytetty esimerkki on porsaiden saparot. Suomessa niitä ei saa leikata pois, jolloin possut tarvitsevat enemmän tilaa liikkua. Tämä on vain yksi esimerkki kotimaisen ruoan ja sen tuotantoprosessin korkeasta laadusta?, Satonen toteaa.

Kokoomuksen johdolla hallitus valmistelee parhaillaan ohjelmia lähiruoan ja luonnonmukaisen tuotannon kehittämiseksi. Ohjelmat ovat parhaillaan lausunnolla.