Arto Satonen ja Outi Mäkelä: Perustulo antaisi väärän viestin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Arto Satonen ja Outi Mäkelä tyrmäävät Sampon ja Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin esille tuoman ajatuksen perustulosta.

”Talousteoreettisessa ideaalimaailmassa se voisi toimia, mutta käytännön elämässä se antaa yhteiskuntamoraalisesti väärän viestin”,  Mäkelä ja Satonen toteavat.

Suomen menestys on perustunut luterilaiseen työn etiikkaan, jossa jokaisella on työtä tekemällä velvollisuus kantaa vastuu itsestään ja läheisistään. Yhteiskunnan apu tulee mukaan silloin, kun tähän ei kykene esimerkiksi sairauden, ikääntymisen tai työttömyyden takia. Siirtyminen syyperusteisesta sosiaaliturvasta perustuloon tekisi ilman syytä yhteiskunnan tuella elämisestä hyväksyttävää.

”Olisi hyvin vaarallista lähteä tielle, jossa yhteiskunnan perusarvoja kumotaan”, edustajat toteavat ja uskovat juuri tästä syystä perustulokeskustelun jääneen muissakin länsimaissa teoreettiselle tasolle.

Mäkelän ja Satosen mukaan Wahlroos on oikeassa siinä, että Suomessakin on oltava keinoja, joilla voidaan työllistää myös niitä henkilöitä, joiden työn tuottavuus jää alle TESin palkkatason.

”Tämä on mahdollista toteuttaa sovittamalla sosiaaliturvaa ja palkkatuloa yhteen”, Mäkelä ja Satonen sanovat.

”Yksi esimerkki tästä on juuri hallituksen tekemä päätös etuoikeutetusta tulosta, joka mahdollistaa työttömälle 300 euron suojaosuuden”, Mäkelä ja Satonen toteavat.

Lisätietoja:

Arto Satonen
p. 0505113110

Outi Mäkelä
p. 050 512 2877