Arto Satonen ja Kalle Jokinen: Arktinen jäänmurto on iso mahdollisuus Suomelle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arto Satonen ja liikennevaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen puolustavat Arctic Shippingin jäänmurtotyötä Alaskassa. ”Arktisen toiminnan ansiosta Arctic Shippingin tulos nousi tappiollisesta 44 miljoonaa euroa voitolliseksi”, Satonen toteaa. ”Arctic Shipping on toteuttanut Suomen arktista strategiaa, johon kuuluu keskeisenä osana Suomen arktisen osaamisen myyminen muille arktisen alueen valtioille”, Jokinen korostaa.

Satonen ja Jokinen ovat huolestuneita liikenneministeri Merja Kyllösen näkemyksestä, että Arctic Shippingin pitäisi luopua jäänmurron myymisestä Alaskaan. ”Kyllösen mukaan jäänmurtajien on parempi odotella Helsingissä, jos jäänmurtotöitä Itämerellä ei ole tarjolla kuin tehdä tuottavaa liiketoimintaa Alaskassa”, Satonen ja Jokinen ihmettelevät.

Ministerin mukaan mahdollista vahingonkorvausriskiä ei voida ottaa veronmaksajien piikkiin, mutta yksityiset yritykset voivat hänen mielestään suojata riskinsä vakuutuksella. ” Onko jossakin linjattu, että valtionyhtiö ei voi ottaa riittävää vahingonkorvausvakuutusta?” kaksikko ihmettelee. ”Lisäksi väitteet kauppamerenkulkumme vaarantumisesta jäänmurtajien offshoretoiminnan vuoksi eivät pidä paikkaansa. Vuosi sitten vahvistettiin 20 vuodeksi jäänmurtoyhteistyösopimus Ruotsin kanssa joka täydentää oman jäämurtolaivueemme kapasiteettia lähimerillämme”, Jokinen sanoo.

Satosen ja Jokisen mukaan olennaista ei ole tekeekö arktista jäänmurtoa yksityinen vai valtionyhtiö. ”Tärkeintä on se, että Suomi voi hyödyntää jäänmurron osaamistaan koko arktisella alueella ja saada jäänmurrosta merkittäviä vientituloja ja lisää suomalaisia työpaikkoja”, Jokinen ja Satonen päättävät.

Lisätietoja :

Arto Satonen 050 511 3110
Kalle Jokinen 050 512 0128

Laura Manninen
Kokoomuksen eduskuntaryhmä