Äänestäjille puhuttava totta

Olen ollut tyytyväinen, että valtiovarainministeriön laskelmia kestävyysvajeesta ei ole lähdetty kiistämään. On ainakin jokin yhteinen näkemys haasteista, joita vastaan puolueiden erilaisia ratkaisuja voidaan peilata vaalien alla. Puolueet ovat kuitenkin harmikseni keskittyneet omien vaihtoehtojen sijaan kilvan torjumaan ja ampumaan alas eri esityksiä ongelmien ratkaisemiseksi.

Hetemäen verotyöryhmän tavoitteena on uudistaa verojärjestelmän rakennetta työllisyyttä ja kasvua vauhdittavaksi. Jos verotuksen rakennetta uudistamalla saadaan tarpeeksi uutta kasvua aikaan, pienenee tarve kaavamaisiin veronkorotuksiin. Veronkorotuksiin keskittyvä julkisen talouden tasapainottaminen heikentää työllisyyttä ja kasvua.

Puolueiden on tuotava omat verotuksen kokonaisnäkemyksensä vaaleihin. Ei voi kerätä rusinoita pullasta tai torjua kaikkea. Kokoomuskin tuo oman Hetemäen työryhmän esityksestä poikkeavan esityksensä hyvissä ajoin ennen vaaleja kansalaisten pureskeltavaksi.

Julkisen talouden kestävyysraporttiin on suhtauduttu merkillisesti. Heti julkaisupäivänä olisi puolueilla pitänyt olla leikkauslistat valmiina. Ja kun ei ollut, niin puolueet on tuomittu pelokkaiksi. Ensinnäkin, leikkauksista keskustelun aloittaminen on takapuoli edellä puuhun menemistä. Sillä mitä teemme työurien, kuntareformin ja verouudistuksen kanssa on useiden miljardien eurojen merkitys. On katsottava mitä niissä saamme aikaan ennen kuin tiedämme mahdollisen leikkaustarpeen. Toisekseen, jos jostakin  joudutaan leikkaamaan, ei ratkaisuja pidä tehdä hätiköiden.

Olisikin kysyttävä toisin päin. Pitäisi kysyä niiltä, jotka vastustavat eläkeiän nostoa päivälläkään, vaikka suomalaisten työkyky, ja elinikä nousisivat kymmenellä vuodella: mistä leikkaatte muun päälle kaksi miljardia euroa, jotka vastustuksestanne seuraa? Tai pitäisi kysyä leikkauslistoja niiltä, jotka vastustavat kuntapalveluiden tuotannon monipuolistamista, järkevien kuntaliitosten vauhdittamista tai jotka esittävät talouskasvua ja työllisyyttä hidastavia veronkorotuksia.

Tasapainotustarpeen mittaluokka on kymmenisen miljardia. On äänestäjien huijaamista antaa ymmärtää, että vaikkapa pääomaveron korotus olisi keskeisessä roolissa ratkaisussa. Sen mittaluokka on muutama prosentin verran tarpeesta.

Kokoomuksen ratkaisu on, että inhimillisesti paras ratkaisu ongelmaan on: pidentää työuria alusta, keskeltä ja lopusta; vauhdittaa järkeviä kuntaliitoksia ja uudistaa kuntapalveluiden tuotantoa siten, että saamme verovaroillemme parempaa vastinetta; sekä tehdä sellainen verouudistus, joka kannustaa voimakkaasti työntekoon, yrittämiseen ja kasvuun. Näin mahdollinen tarve leikkauksiin ja veronkiristyksiin jää selvästi pienimmäksi. Tähän pitäisikin median kysyä vastauksia. Mistä ne, jotka jotakin näistä rakenteellisista uudistuksista vastustavat, olisivat valmiita leikkaamaan miljardeja enemmän?

(Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 4.1 2011.)