Anne-Mari Virolainen: Takaisin luontoon!

Kun ikkunat ja ovet luontoon on kerran saatu avattua, avautuvat myös erinomaiset mahdollisuudet ihmisten luontosuhteen parantamiselle ja järkivihreyden edistämiselle. Esimerkiksi Itämeren ja muiden vesistöjen tila kiinnostaa aivan eri tavalla sen jälkeen, kun levää on nähnyt lehtikuvien lisäksi omilla lähivesillään, kirjoittaa ympäristöverkoston pj., kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Kesälomien alkaessa on mukava huomata, kuinka ihmiset tuntuvat löytävän luonnon ikään kuin uudelleen. Pitkän talven ja usein kalpean kevään jälkeen jokainen meistä kaipaa aurinkoa. Siitä voi parhaimmillaan päästä nauttimaan ulkona luonnossa. Samalla tulee vedettyä keuhkot täyteen happea, uitua luonnonvesissä ja ihailtua muutakin ympäristöä.

Kuin luonnostaan kesä on myös aikaa, jolloin luontoa tulee tarkkailtua vielä tavanomaista enemmän. Riippumatolla levätessä tai uimapatjalla kelluessa huomio kiinnittyy eri asioihin kuin toimistossa näyttöpäätteen äärellä. Luonto ei olekaan jokin kaukainen ja tavoittamaton maailma, josta television tai tietokoneen ruudun lailla on nähtävissä vain suorakaiteen muotoisia kappaleita.

Kun ikkunat ja ovet luontoon on kerran saatu avattua, avautuvat myös erinomaiset mahdollisuudet ihmisten luontosuhteen parantamiselle ja järkivihreyden edistämiselle. Esimerkiksi Itämeren ja muiden vesistöjen tila kiinnostaa aivan eri tavalla sen jälkeen, kun levää on nähnyt lehtikuvien lisäksi omilla lähivesillään.

Miten luonnonystävien tulisi sitten tarttua kesän mahdollisuuksiin muuten kuin antautumalla itse uusille luontoelämyksille? Eräs kesäinen, ei kovin työläs vaihtoehto on esimerkiksi houkutella ystäviä muuallekin kuin terassille istumaan. Mökkivieraita voi esimerkiksi viedä retkille metsään ja luontopoluille. Maisemia voi nousta ihmettelemään lähimmiltä mäennyppylöiltä tai näkötorneista ja etsiä yhdessä metsämansikoita, mustikoita ja villivadelmia. Ohjatuillekaan luontoretkille osallistumisesta ei enää pitäisi syntyä kenellekään mitään erityistä ekohippileimaa. Onhan jopa presidentti Niinistö tunnustautunut intohimoiseksi kukkien harrastajaksi!

Niille, jotka eivät ole valmiita jättämään sähköistä maailmaa kokonaan taakseen kesälläkään, on onneksi omat luontoportaalinsa. Hyviä vinkkejä luonnossa liikkumiseen löytyy mm. osoitteista www.pidasaaristosiistina.fi, www.itameriportaali.fi ja www.ymparisto.fi/havainnot.

Palataan ympäristöpolitiikan pariin toimistoillamme jälleen syksyllä!

Anne-Mari Virolainen
Ympäristöverkoston puheenjohtaja
Kansanedustaja